Esmu Zita Petruseviča no Valmieras – mājražotāja, kuras sirdslieta ir radīt veselīgus un unikālus produktus no Latvijas dabas veltēm. Jau vairāk kā piecus gadus ar aizrautību gatavoju sīrupus, ievārījumus un citas gardas lietas, kas iedvesmo garšpilnai dzīvei.

Viss sākās ar vienkāršu vēlmi izmantot dabas sniegtās bagātības un dalīties tajās ar ģimeni un draugiem. Eksperimentējot virtuvē, radās pirmie sīrupi no vīgriezēm un sarkanā āboliņa, kas ātri kļuva par iecienītām dāvanām. Ar laiku mans sortiments paplašinājās un tika izveidots zīmols "Rada Zita".

Dabiskums un veselība ir mana prioritāte – sākot ar pelašķu sīrupu, kas gards limonādē un veselību stiprinošs, līdz oksimelam – medus un ābolu etiķa maisījumam, kuram pievienoti augļi un ogas. Tāpat gatavoju arī īpašus ievārījumus ar pārsteidzošām garšu kombinācijām, piemēram, zemenes ar piparmētrām vai ievārījumu no jaunajiem egļu dzinumiem.

Man ir svarīgi, lai katrs produkts būtu ar savu raksturu un vērtību – gan veselībai, gan garšai. Turklāt dalos savās zināšanās un iedvesmu smeļos no zāļu sievām, augu zinātājiem un dažādiem žurnāliem, tas viss man ir palīdzējis izkopt amata prasmes.

Mani produkti ir piedalījušies konkursā “Novada garša”. Esmu saņēmusi zelta, sudraba un bronzas medaļas par savām garšas inovācijām. Katrs apbalvojums dod vēl lielāku motivāciju turpināt darīt to, ko mīlu!

Ar savu darbu vēlos parādīt, cik daudzveidīgi varam izmantot Latvijas dabas dārgumus, lai bagātinātu ikdienu. Paldies, ka atbalstāt vietējo un izvēlaties dabas iedvesmotus produktus!

Pirmais sīrups no vīgriezēm un sarkanā āboliņa

Man jau no bērnības ir paticis darboties dārzā, lasīt augus un ogas, bet bieži vien tikai ģimenes vajadzībām savāktā bija krietni par daudz. Gadu gaitā biju sakrājusi žurnālus ar konservēšanas receptēm. Tajos reiz atradu padomus, kā gatavot augu sīrupus. Nolēmu pagatavot sīrupu no vīgriezēm un sarkanā āboliņa. Izdevās! Tā pamazām nonācu līdz mājražošanai.

Pirmos sīrupus gatavoju pašu patēriņam, bet vēlāk tie kļuva par iecienītām Ziemassvētku dāvanām. Ar katru gadu sortiments tikai pieauga un tā radās zīmols RADA ZITA. 

Vasaras sākumā pirmais ievārījums top no sausseržiem. Ogas ienākas agri, vēl pirms zemenēm. Daudziem šīs zilās odziņas vēl ir svešas, bet tās ir ļoti veselīgas un gardas. Garšas ziņā kaut kur pa vidu starp melleni un zileni. Ievārījumam ir izteiktāka garša nekā no mellenēm. Gatavojot ievārījumus, cenšos tos uzlabot ar interesantām piedevām, lai tā būtu kā sava veida odziņa. Tāds ir, piemēram, ievārījums ar zemenēm, rabarberiem un vīgriezēm, kā arī zemenes ar pipariem vai zemenes ar piparmētrām. 

Produkcijas klāstu nesen papildināju ar ievārījumiem no egļu jaunajiem dzinumiem un priežu čiekuriem. 

Piedaloties tirdziņos, vienmēr aicinu cilvēkus nogaršot un izteikt savu viedokli, bet latvieši ir kautrīgi un šo iespēju izmanto reti. Cilvēki domā - ja produkts nogaršots, būs jāpērk, bet tā nav. Tas dod iespēju tev iepazīt produktu! Tu iepazīsti produkta garšas, uzzini par produkta vērtību un tapšanas procesu.

Tirdziņi ir lieliska iespēja iepazīties ar produkta radītāju, uzdot jautājumus un iegādāties produktus tieši no ražotāja.

Par mani, produktiem un apbalvojumiem vari skatīties video sižetu    https://www.facebook.com/radazita/videos/1062555211399755


Sīrupi imunitātei un veselībai

No savvaļas augiem gatavoju visdažādākos sīrupus – ceļmallapu, gaiļbiksīšu, vīgriežu, pieneņu ziedu, viršu, priežu čiekuru un vēl citus. Daudziem pievienoju citrona sulu – tas izceļ un padara garšu izteiksmīgāku. Vēl klāt lieku savas iecienītās garšvielas, piemēram, kanēli un ingveru – tās man pašai ļoti garšo.

Viens no maniem mīļākajiem sīrupiem ir sarkanā āboliņa sīrups. Tas labi palīdz gan pret galvassāpēm, gan klepu, un ir lielisks sabiedrotais sievietes veselībai. Nereti dzirdu, ka klepus profilaksei vislabāk noderot priežu čiekuru sīrups, bet es vienmēr atgādinu, ka arī citi augi ir efektīvi. Īpaši uzsveru, ka ar priežu čiekuru sīrupu jābūt uzmanīgiem, jo tas dažreiz var izraisīt alerģiskas reakcijas vai kuņģa problēmas, īpaši maziem bērniem.

Kad runa ir par imunitātes stiprināšanu vai saaukstēšanos, vispirms iesaku plūškoka ogu sīrupu. To, sākot no rudens, vajadzētu lietot katru dienu. Lai garša būtu patīkamāka, plūškokam pievienoju ingveru un krustnagliņas – šāda kombinācija garšo pat bērniem!

Par cukuru sīrupā uztraukties nevajag, ja to lieto ar mēru. Cukurs darbojas kā konservants un enerģijas devējs.

Esmu ieguvusi tiesības lietot preču zīmi Radīts Valmieras novadā!

Preču zīmes “Radīts Valmieras novadā” un tās angliskās versijas “Origin – Valmiera Region” mērķis ir paaugstināt Valmieras novada ražotāju, mājražotāju, amatnieku produktu konkurētspēju, identificējot to ražoto produkciju ar Valmieras novada administratīvo teritoriju, tādējādi veicinot patērētāju izdarīt izvēli par labu Valmieras novadā ražotiem produktiem, sekmējot pārdošanas apjoma pieaugumu un ekonomisko aktivitāti reģionā.

Konkursā "Novada Garša" esmu piedalījusies trīs reizes.  

Kopā esmu saņēmusi 7 medaļas par 8 iesniegtiem produktiem.

Pirmo reizi piedalījos 2021. gadā, tad ieguvu trīs medaļas: 

  • Zelts: Zitas gardais ievārījums. Sastāvā bumbieri, cidonijas, smiltsērkšķi, cukurs.  Recepte tapa nejauši! Bija pieejamas visas sastāvdaļas, tās tika saliktas kopā … rezultāts sanāca ļoti gards! Vēlāk jau tika gatavots precizējot sastāvdaļu proporcijas. Šis ievārījums vēljoprojām ir viens no gardākajiem un pieprasītākajiem produktiem.
  • Sudrabs: Upeņu želeja ar kanēli. Sastāvā - upenes, ūdens, cukurs, kanēlis un lauru lapas. Maigas garšas želeja ar kanēļa un lauru lapas notīm.
  • Bronza: Upeņu- kazeņu ievārījums. Sastāvā upenes, kazenes, cukurs. Mana bērnības garša … tādu gatavoja mana  ome. Patīk un garšo, jo upeņu stiprā garša kopā ar kazenēm, iegūst maigāku garšu.

Arī 2022. gadā ieguvu trīs medaļas:

  • Sudrabs: Sausseržu ievārījums. Sastāvā sausseržu ogas, cukurs. Ievārījumam izteikta melleņu garša. Ļoti gards un pieprasīts ievārījums, bet parasti nav daudz. Ogas ir tik, cik ir. Citu gadu ražas nav, jo ziedi nosalst.
  • Bronza: Ziemīgais upeņu sīrups. Sastāvā upenes, ūdens, daudz garšvielu- kanēlis, ingvers, krustnagliņas, anīss, kardamons, kadiķogas, pipari, citronskābe. Viegli un ātri pagatavojams karstais dzēriens. Pievieno karstam ūdenim sīrupu un aromātam vēl apelsīna šķēli. Ideāls dzēriens drēgniem vakariem, pārgājieniem svaigā gaisā. Labi garšo arī ar vēsu ūdeni.
  • Bronza: Plūmju gardums ar šokolādi. Sastāvā plūmes, tumšā šokolāde, citrona sula, cukurs. Izteikta šokolādes garša. Ideāli sader ar pankūkām un vafelēm. Vienu brīdi meitas ēda tikai šo ievārījumu.

2024. gadā ieguvu vienu medaļu: 

  • Bronza: Plūmīšu sīrups ar melisu. Sastāvā mazās dzeltenās kaukāza plūmītes, ūdens, cukurs, melisa. Ar šo produktu gribēju pievērst uzmanību pašām plūmītēm. Tās ražas gados ir ļoti daudz un neviens nezina, ko ar tām iesākt. Šādus sīrupus ar garšaugiem sāku gatavot pēc Zeltītes Kavieres ieteikuma. Nu šāda veida sīrupi ar dažādiem garšaugiem top katru gadu, viss atkarīgs no tā, kas tajā gadā labi izaudzis. Garšaugi un garšvielas, kas pievienoti sīrupiem, dod pievienoto vērtību. Tās ir veselību stiprinošas un uzturošas, arī pašas plūmītes ir vērtīgas, jo uzlabo vielmaiņu.